- İle Arzum Meriç Altınoluk
- Mayıs 29, 2024
- Sağlık
İnsan papilloma virüs (HPV), çeşitli kanser türlerinin gelişmesine yol açabilen yaygın bir cinsel yolla bulaşan virüstür. HPV enjeksiyonunu önlemek için mevcut aşılar olsa da, HPV pozitif hastalarda HPV ile ilişkili kanser riskini azaltmada beslenmenin rolü büyüktür. HPV ve beslenme, genel sağlığın korunmasında ve çeşitli hastalıkların önlenmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Sağlıklı bir diyet, HPV enfeksiyonları ile savaşmak ve kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önlemek için gerekli olan bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle, sağlıklı bir diyetin takip edilmesi ve sağlıklı bir kilonun sürdürülmesi, HPV ve kanser önlemenin önemli bir bileşenidir.
HPV nin Görülme Sıklığı
Her yıl dünya çapında yaklaşık 630.000 kanser vakası HPV’ye atfedilir ve bunların 570.000’i kadınları etkiler. HPV, hücrenin kansere doğru dönüşümünde çok önemli bir faktör olarak kabul edilse de, tek başına varlığı maligniteyi indüklemek için yetersizdir. Bu nedenle, HPV enfeksiyonunun kansere ilerlemesi için başka kofaktörler gereklidir. Sağlıksız beslenme sigara ve HIV riskini arttırır.
HPV ve Beslenme
Çeşitli çalışmalar meyvelerin, antioksidan bakımından zengin besinlerin, sebzelerin, C ve E vitaminlerinin, α ve β-karoten, likopen, lutein/zeaksantin ve kriptoksantinin HPV enfeksiyonuna karşı koruyucu etkisini göstermiştir. Belirli besin maddelerinin ve bileşiklerin rahim ağzı kanserine karşı koruma sağladığına dair güçlü kanıtlar vardır. Özellikle, folat, retinol ve E vitamini bu hastalığa karşı koruyucu bir etki gösterme olasılığı yüksektir. Ek olarak, sebzeler, C vitamini, B12 vitamini, α-karoten, β-karoten, likopen, lutein/zeaksantin ve kriptoksantin de rahim ağzı kanserine karşı bir dereceye kadar koruma sağlayabilir. Ayrıca, kandaki yüksek homosistein seviyelerinin rahim ağzı kanseri riskinin artmasıyla ilişkili olduğu bulunmuştur.
Zencefil,
Zerdeçal,
Acai Üzümü,
Berryler (ahududu, böğürtlen, yaban mersini vb.),
Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler,
Et/Tavuk/Balık
Domates
Havuç
Brokoli
Ceviz/ Badem/Fındık vb. besinler.